Photo of Google Wallet

Betalen in een oogwenk

In onze zoektocht naar die ene aankoop struinen we soms uren over het internet. We duiken in vergelijkingssites, volgen aanbiedingen of laten ons op de hoogte houden van acties, waarna we pas onze slag slaan. Het betalen van die aankopen is zo gepiept. Zeker met de betaalmethoden die tegenwoordig voorhanden zijn.

iDEAL populairst

iDEAL is nog steeds de meest populaire manier van online betalen, zo blijkt uit onderzoek van GfK en iDEAL. Van de 127,4 miljoen aankopen die de Nederlandse consument afgelopen jaar via internet deed, werd 54 procent met iDEAL betaald. Daarnaast is de creditcard nog steeds geliefd.

Hoewel deze twee betaalopties duidelijk aan top gaan, zijn er natuurlijk ook nog mensen die kiezen voor een gewone overschrijving, een machtiging of hun aankoop betalen via de aloude acceptgiro. Maar om de consument tegemoet te komen én om er voor te zorgen dat betalen sneller en gemakkelijker kan, worden aanbieders steeds creatiever.

Betalen in een handbeweging

Neem contactloos betalen. Bij steeds meer winkels kun je je aankoop afrekenen door slechts je bankpas tegen de betaalautomaat te houden, waarbij een speciale chip contact maakt. Geen vergeten pincodes, geen gehannes met wisselgeld, kortom met één kleine handbeweging is je aankoop van jou.

Digital wallet

Ook de mobiele telefoon fungeert tegenwoordig steeds vaker als digitale portemonnee. De ‘digital wallet’ is volgens velen hét betaalmiddel van de toekomst. Apple Pay en Samsung Pay timmeren momenteel flink aan de weg om de nieuwe betaalmethode uit te rollen. Apple Pay werd eind vorig jaar in de Verenigde Staten geïntroduceerd en bleek meteen een groot succes. Hoewel er wel interesse is vanuit de banken, moet je nog even wachten voordat je in Nederland met de mobiele betaalmethode van Apple kunt betalen.

Knipoog ter bevestiging

Betalen kan straks ook met een selfie, als het aan Mastercard ligt. Momenteel wordt een nieuwe betaalmethode volop getest. Niet de SecureCode, maar gezichtsherkenning zorgt dan voor veilige betaling. Met de nieuwe selfie-technologie hoef je slechts in de camera van je mobiele telefoon te kijken om de betaling af te ronden. Met een gewone foto neemt de computer echter geen genoegen. Om te bewijzen dat jij de rechtmatige eigenaar bent van de creditcard én dat je een levend wezen bent, moet je in de camera van je mobiel één keer met je ogen knipperen. Dat is wat je noemt, betalen in een oogwenk.

Photo or Google Wallet