Voedsel verspillen

Hoe helpt technologie tegen voedselverspilling?

Een op de drie Nederlanders gooit enkele keren per week eten weg, zo blijkt uit onderzoek dat bureau GfK in opdracht van de Rabobank uitvoerde. Zeventig procent van de ondervraagden geeft overigens aan dat ze hun gedrag ten aanzien van voedselverspilling graag zouden willen verbeteren. Gelukkig zijn er steeds meer apps en online hulpmiddelen die hier een handje bij helpen. Vier tips:

1. Doe online je boodschappen
Winkeliers doen er alles aan om producten onder de aandacht te brengen en klanten te verleiden het te kopen. Voordat je het weet ligt je winkelwagen vol met etenswaar dat je uiteindelijk niet gebruikt. Bij online winkelen wordt je in elk geval niet blootgesteld aan de verleidingen in de schappen en kun je aanzienlijk doeltreffender te werk gaan; slechts de artikelen die je bestelt belanden in de boodschappenmand Zaak is wel dat je een goede planning maakt van wat de pot schaft in de daaropvolgende dagen.

2. Profiteer van afgemeten hoeveelheden
Nog efficiënter boodschappen doe je met een maaltijdbox. Deze biedt inspiratie en bevat precies de afgemeten hoeveelheden die nodig zijn om de recepten klaar te maken. Naast Hello Fresh en Beebox, heeft Albert Heijn nu ook de Allerhande Box, die overigens gratis wordt bezorgd. Bijkomend voordeel, je kunt ook meteen je andere boodschappen mee bestellen.

3. Benut restjes slim
Met een beetje creativiteit zijn er nog tal van gerechten te maken met losse ingrediënten of restjes eten. Sire opende in de campagne tegen voedselverspilling een speciale receptensite: Kliekipedia. Ook de Slim Koken app van het Voedingscentrum biedt uitkomst, want met deze app kook je precies op maat en hoef je -als het goed is- nooit iets weg te gooien. De app biedt daarnaast ook slimme koop- en bewaartips.

4. Deel met je buren
Mocht je onverhoopt toch te veel hebben gekookt dan kun je je maaltijd ook nog aanbieden op thuisafgehaald.nl. Via deze site maak je aan mensen in je omgeving kenbaar dat je één of meerdere porties over hebt. Tegen betaling komen ze de restjes bij je ophalen. Ook een oplossing voor wanneer je zelf alle voedingswaar keurig hebt opgemaakt en niets meer in huis hebt.